Vechtsporten

In Robotoorlog komen veel vechttechnieken uit aikido voor. Maar de auteur beschrijft soms ook technieken uit andere vechtsporten.
Hieronder kun je lezen welke vecht- en verdedigingssporten er onder meer zijn.

Aikido

De Japanse grondlegger van Aikido heet Morihei Ueshiba. Hij was een spiritueel mens en een krijgskunstenaar. Hij leefde van 1883 tot 1969. Pas rond 1980 is Aikido in Nederland bekend geworden. De technieken komen bij de vroegere Samoerai krijgers vandaan. Bij Aikido wordt de beweging van de tegenstander niet tegengehouden maar omgebogen. Er zijn geen wedstrijden, maar wel demonstraties. Meestal train je zonder wapens, maar soms gebruik je een bokken (houten oefenzwaard), jo (stok) of tanto (houten mes).

Hier zie je een filmpje van Morihei Ueshiba uit de film Budo uit 1935.

Hier zie je een filmpje van schrijver Rian Visser. Zij traint bij Aikinokawa in Haarlem.

En hier is een heel mooie uitleg over wat aikido precies is: stromende energie.

Ook Het klokhuis besteedde een aflevering aan aikido!

Boksen

Boksen is een tactische vechtsport waarbij de coördinatie van voeten, ogen en handen centraal staan. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste plekken te raken, of te winnen op bijvoorbeeld een knock-out (KO). Dat kan door enkele stoten of combinatie van verschillende stoten; de directe stoot, de opstoot en de hoek. Je hebt zowel kracht als snelheid nodig.

Handboogschieten

Al in het stenentijdperk werd de handboog gebruikt. Dat was vooral om mee te jagen. Met een pijl kon je vanaf grotere afstand een dier doden, dan met een knuppel of speer. Dat was ook veiliger. De oudste gevonden handboog is 8.000 jaar v. Chr. gemaakt.
De boog wordt ook al heel lang als oorlogswapen gebruikt. In Spanje zijn ca 10.000 jaar oude rotstekeningen gevonden waarop mensen met pijlen op elkaar schieten.

Hapkido

Hapkido is een vrij jonge Koreaanse zelfverdedigingskunst. Het is ontstaan uit diverse traditionele Koreaanse krijgskunsten, maar het heeft ook wortels in het Japanse Daito Ryu Aiki Jujutsu. Ook aikido komt daaruit voort.

Jiujitsu

Jiujitsu kan vertaald worden als zachte kunst, of nog correcter als soepele techniek. Het is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee je een aanvaller kan controleren of uitschakelen.

Judo

Judo is ongeveer 120 jaar geleden uitgevonden door de japanner Jigoro Kano. Hij wilde een wedstrijdsport ontwikkelen die ongevaarlijk was en veel plezier zou schenken. Daarom haalde hij de gevaarlijke technieken uit het jiujitsu en noemde het judo. In 1945 werd het bekend in Europa. In Nederland werd het erg populair toen Anton Geesink in 1961 wereldkampioen werd. De Nederlander Mark Huizinga heeft op de Olympische Spelen in 2000 een gouden medaille  gewonnen.

Karate

Karate is een eeuwenoude vechtkunst die oorspronkelijk uit China komt. De grondlegger van het Shotokan Karate, Gichin Funakoshi heeft begin 1900 het karate aangepast en in Japan geïntroduceerd. Ook in het westen is karate heel bekend.

Kendo

Kendo (de weg van het zwaard) is een Japanse zwaardvechtkunst die in de 16e eeuw is bedacht om een groot aantal verschillende technieken te verenigen. Het moderne kendo is echter pas in de tweede helft van de 20e eeuw ontwikkeld.

Kickboksen

Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Elleboogstoten zijn in het kickboksen, anders dan bij het traditionele thaiboksen, niet toegestaan.

Krav Maga

Krav Maga is in 1948 opgericht, toen de staat Israël werd gesticht. De Hongaars-Israëlische Imi Lichtenfeld was vecht-instructeur bij het Israëlische leger. Hij ontwikkelde Krav Maga en paste deze vechtstijl later aan, zodat deze geschikt werd als zelfverdediging voor burgers. Er worden vaak realistische situaties getraind, zoals een ontvoeringssituatie, gevaar ’s nachts, aanvallen op een belangrijk persoon of aanvallen met een vuurwapen of mes.

Kungfu

Kungfu is een Chinese zelfverdedigingssport. De naam betekent hoge vaardigheid, grote concentratie of toewijding. De oorsprong van Kungfu komt uit de prehistorie van China, toen de mens zich moest leren verdedigen tegen wilde dieren en andere stammen. Kungfu is in het Westen bekend geworden door films met Bruce Lee, Jackie Chan en Jet Li. Ook de televisieserie uit de jaren zeventig Kung Fu met David Carradine in de hoofdrol heeft het kungfu grote bekendheid gegeven.

Kyuodo

Kyudo (de weg van de boog) is een traditionele Japanse vorm van boogschieten. In het verleden werd de Japanse boog, yumi, gebruikt voor de jacht, de oorlog, hofceremonies, spelen en vaardigheidswedstrijden. Het originele woord voor Japans boogschieten was kyujutsu (boogtechniek). Tegenwoordig heeft kyudo vooral als doel om je lichamelijk en geestelijk te ontwikkelen. De oefening in rust, concentratie en aandacht begint al bij het betreden van de dojo. Het wordt soms ook wel een zenkunst genoemd.

Jiujitsu

Jiujitsu is een echte zelfverdedigingssport. Het betekent letterlijk buigzame of meegaande kunst. Je leert om jezelf met of zonder wapens tegen een of meerdere tegenstanders te verdedigen. Daarbij gebruik je zoveel mogelijk de kracht of bewegingssnelheid van de tegenstander. Je gebruikt klemtechnieken op armen en benen, werptechnieken, trappen, stoten en verwurgingen.

Schermen

Schermen is een westerse sport, die voortkomt uit het zwaardvechten in de Middeleeuwen en de Renaissance. De tegenstanders gebruiken een heel licht wapen: een degen, sabel en het floret. De degen en floret zijn steekwapens, de sabel is een slag- of houwwapen. Het is de bedoeling de tegenstander met het wapen te raken zonder daarbij zelf geraakt te worden. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van verschillende technieken en tactieken zoals schijnbewegingen, verrassende aanvallen en diverse manieren om een aanval van de tegenstander af te weren. Tijdens het schermen zijn concentratie, snelheid, slimheid en conditie van het grootste belang. Het gezicht is beschermd met een masker.

Taekwondo

Taekwondo is een Koreaanse verdedigingssport en betekent letterlijk voet-vuist-technieken of de weg van de voet en de vuist. Na enkele malen demonstratiesport te zijn geweest, is Taekwondo sinds 2000 onderdeel van de Olympische Spelen.

Zwaardvechten

Zie ook Kendo, de  Japanse zwaardvechtkunst. Niet alleen samoerai, maar ook westerse ridders konden goed met zwaarden overweg. Er zijn scholen in Nederland waar je kunt leren zwaardvechten zoals ridders in de Middeleeuwen dat deden. Je leert voetenwerk, techniek, concepten, slagen, steken, tegenaanvallen, combinaties, omgaan met de druk die het wapen van de tegenstander (-ster) op jouw wapen uitoefent, worpen en ontwapenen.