Robots

Op deze pagina vind je heel veel informatie over robots. Veel plezier!

Drones

Een drone is een onbemand vliegtuigje dat op afstand wordt bestuurd. Dat kan wel duizend kilometer ver weg zijn. Sommige drones worden van te voren geprogrammeerd om een bepaalde opdracht uit te voeren en kunnen dat helemaal zelfstandig doen. Ze worden gebruikt in het leger, door de politie, door artsen en er zijn ook mensen die ze gewoon voor hun plezier hebben. Soms worden er pakje mee verstuurd. Bijvoorbeeld  medicijnen die ergens snel moeten zijn. In dit filmpje van de TU Delft wordt een drone gebruikt wordt als ambulance.

Militaire robots

In het leger worden verschillende soorten robots gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld robots die bagage kunnen dragen of zieken vervoeren. Maar er zijn ook die kunnen vechten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het gebruik van robots in het leger.

Bommen onschadelijk maken

Tijdens oorlogen worden robots dikwijls gebruikt om bommen onschadelijk te maken. Ook in Nederland worden ze gebruikt, bijvoorbeeld als de politie denkt dat er een gevaarlijk pakketje onder een auto of in een prullenbak zit. Dan sturen ze er een robot op af die met een camera onder de auto of in de prullenbak kijkt. De robot kan de bom demonteren of laten ontploffen.

Verpleging en hulp

Robots kunnen voor mensen zorgen of hen ergens mee helpen. Sommige robots kunnen praten en dingen onthouden die je hen verteld hebt. Misschien zou je er zelfs vrienden mee kunnen worden.

Bekijk ook deze aflevering van Klokhuis over zorgrobots.

Onderwijs

Eddy is een onderwijsrobot. Hij kan dingen uitleggen, opdrachten geven en reageren op de antwoorden die je hem geeft. Er zijn al testen mee gedaan en sommige kinderen hebben dus al les gehad van robots. Gelukkig mocht de leerkracht ook blijven. Hier kun je er meer over lezen: www.eddydeonderwijsrobot.nl.

Levensechte poppen

Er bestaan levensechte poppen, waarmee je net kunt doen alsof het een echt mens is. Zo kun je bijvoorbeeld een kindpop van een jaar of 10 kopen en daarmee gezellige uitstapjes maken. Er zijn ook mannen die een levensgrote vrouwenpop kopen. Die kunnen ze bijvoorbeeld in een rolstoel zetten en er dan mee naar buiten gaan. Of ze zit thuis gezellig op de bank televisie te kijken. In deze poppen zit geen computer of motor. Ze kunnen dus niet zoveel.

Nepbaby’s kunnen huilen, slapen, wakker zijn, plassen en hebben dus verzorging nodig. Alles wat je doet wordt in een computer bijgehouden, zodat iemand anders kan zien of jij goed voor de baby zorgt. Je moet de pop voeden, wiegen, aandacht geven en verschonen.

Knuffelrobots

Er bestaan verschillende knuffelrobots die precies op echte dieren lijken. Soms lijken ze op op een kat, een hond of een dinosaurus.
Hier zie je een filmpje van echte katten die op een robotkat reageren.

Zelf aan de slag?

Kijk dan een op de website Skillsdojo.nl. Daar vindt je leuke lessen en opdrachten om zelf een robot te maken en programmeren.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren